Numele :  Numele citrinului vine din latinescul “citrus” care înseamnă lămâie, asocierea uşor de făcut datorită culorii pe care o prezintă piatra, de la galben pal până la galben roşcat, transparent, plăcut şi elegant.

Compozitie chimica :  Dioxid de Siliciu

Culoare  :   de la galben pal pana la culoarea chihlimbarului. Culoarea galbena este conferita de continutul de fier.

Duritate : 7

Luciu : sticlos

Transparenta : translucid

Polaritate : Yang

Tara de origine : Brazilia,Statele Unite,Madagascar


Piatra recomandata pentru :

Zodii :  Berbec, Taur, Gemeni, Leu, Fecioara, Balanta, Sagetator, Pesti

Planeta Guvernatoare : Soare,Jupiter,Mercur

Chakra : 1,2,3,4,6,7

Element asociat : Foc

Arhanghel : Gabriel


Citrinul este un purificator si un generator puternic. Se spune ca este incarcat cu puterea soarelui si este considerat o piatra foarte benefica.

Absoarbe ,transmute,disipa si conduce la scurgerea energiei negative catre pamant, fiind una din pietrele cu efectele cele mai protectoare pentru mediul inconjurator. Citrinul dinamizeaza energia pe toate nivelele vietii , protejeaza aura si transmite semnale timpurii de avertisment , astfel incat omul sa poata lua masuri de protective .

Citrinul este una din pietrele abundentei , un cristal care te invata cum sa manifesti si cum sa atragi bogatia si prosperitatea , succesul si tot ce este bun in viata . Este o piatra a fericirii si generozitatii, incurajandu-te sa impartasesti cu altii ceea ce ai , dar si sa iti amplifici bogatia. Are capacitatea de a transmite bucurie tututor celor care il poarta la ei fiind si un foarte bun ajutor in reconcilierea in grup sau in familie .


La nivel psihologic , citrinul amplifica pretuirea de sine si increderea in sine,  si elimina tendintele distructive . Stimuleaza individualitatea ,imbunatateste motivatia , dinamizeaza creativitatea si incurajeaza expresia de sine. Confera o atitudine pozitiva si te incurajeaza sa privesti viitorul cu optimism, sa te lasi dus de val si sa nu te mai cramponezi in trecut . Aceasta piatra promoveaza savurarea noilor experiente si explorarea tuturor posibilitatilor pana la gasirea solutiei optime .


La nivel mental , citrinul imbunatateste puterea de concentrare si revitalizeaza mintea . Ajuta la depasirea depresiei si alunga temerile si fobiile . Ajuta la digerarea informatiilor , la analizarea situatiilor si la orientarea intr-o directive pozitiva . Purtarea unui pandantiv cu citrin stimuleaza mai buna exprimare verbala a gandurilor si sentimentelor.


La nivel emotional , citrinul promoveaza bucuria de a trai , eliminand emotiile negative , temerile si frustrarile pe toate nivele fiintei . Elimina teama de responsabilitate si inhiba mania.


Citrinul este util pentru cel care , atasat de amintiri , temator , si sovaielnic , se straduieste sa-si compenseze nesiguranta si ezitarile adoptand o atitudine agresiva , prin care spera sa poata dobandi iluzia stabilitatii si a increderii .


Dinamizeaza si echilibreaza nivelul focului , al vointei si al actiunii, reverberand si pe celelalte niveluri , mai ales pe cele doua adiacente : al apei si al aerului ( al afectivitatii ) , conferind siguranta in relatiile interumane , dar si in cele afective. Aduce deschidere fata de exterior in general , placerea de a intra in contact cu oamenii , dezinvolt , fara vreo inhibitie sau retinere, fara crispare sau teama. Pe de alta parte , protejeaza de influentele nocive ambientale .


Citrinul confera si luciditate , discernamant , rigoare si ordine in relatiile cu cei din jur , curajul de a pune lucrurile la punct , actionand ferm si totusi bland . Individul isi afirma personalitatea , se impune in cuplu , in grup sau in societate , dar nu prin agresivitate , ci prin robustetea echilibrului launtric , reflecta in firescul lipsit de timiditate , al raporturilor cu ceilalti.


Faciliteaza utilizarea inteleapta a energiei globale a corpului , eliminand pierderile inutile . Sustine calmul viu , linistea incarcata de atentie si de concentrare ( precum cea a unui sahist , care muta piesele cu certitudinea cumpanita , in tacerea competitiei , vibrand de o tensiune aproape palpabila ) .


Este util pentru cei temator si retinuti , ingrijorati si agitati , dezordonati in actiuni , din cauza indoielii , care-i tensioneaza, si ineficienti prin lipsa organizarii; pentru cei cuprinsi de neastampar si infrigurati de dorinte , timizi si indecisi , lipsiti de incredere , care plutesc pe valurile vietii , lasandu-se luati de ape .


Cuprinzator si patrunzator , citrinul aduna mintea si o concentreaza launtric , apoi o dizolva , evaporandu-i densitatea , usurand-o si inaltand-o , precum vantul spulbera o frunza spre inalt . O energie libera se degaja, abundenta, dar controlata , curgand, solara, fara opreliste in si dinspre exterior . O buna parte dintre actiunile citrinului sunt explicate de rezonanta cu focul subtil , asupra caruia are un efect echilibrant , temporizand-ul daca este excesiv ( de exemplu amelioreaza fotosensibilitatea ) si il inteteste daca este deficitar .


Citrinul este o piatra excelenta pentru vitalizare si pentru incarcarea cu energie . Este extrem de benefic pentru cei care sufera de sindromul oboselii cronice sau de boli degenerative, pe care le poate vindeca. Stimuleaza digestia, splina si pancreasul . Vindeca infectiile rinichilor si vezicii urinare, amelioreaza afectiunile ochilor, imbunatateste circulatia sangelui , detoxifica , activeaza timusul si echilibreaza tiroida .


 *Nota :  Aceste corespondente sau asocieri NU sunt obligatorii ,ci orientative. Sfatul nostru este sa alegeti ce va atrage , dupa principiul " cristalul de care aveti nevoie este cel care va va chema " .